vertrouwenspersoon

Met lood in de schoenen naar je werk gaan omdat je gepest wordt. Dit is een gevoel wat veel mensen hebben die op hun werk te maken krijgen met ongewenste intimidatie, discriminatie en pesten.
Het is een onveilige situatie en uiteindelijk ziekmakend.

Collega's en leidinggevenden maken zich regelmatig schuldig aan op de één of andere manier van buitensluiten en treiteren van collega's. Enkele praktijkvoorbeelden zijn: negeren, extra eisen stellen, niet mee uitnodigen voor de lunch of iets dergelijks. Roddelen, sociaal isoleren of bespotten en bedreigen zijn andere methoden die het zelfvertrouwen erg ondermijnen. Het plezier in het werk wordt zo weggenomen, het maakt machteloos en je weet niet meer wat te doen. Ziekmelden lijkt een oplossing om even tot rust te komen maar uiteindelijk word je depressief van de sfeer op je werk.

Pestgedrag, van welke aard dan ook, is in alle opzichten schadelijk voor het slachtoffer en voor het bedrijf. Op afdelingen waar gepest wordt, is het ziekteverzuim hoog en het personeelsverloop groot. Productieverlies is één van de gevolgen.

Aan daders moeten grenzen gesteld worden en het moet duidelijk zijn dat terreur en bedreigingen niet getolereerd worden.
De Arbowet verplicht werkgevers om hun medewerkers te beschermen voor de gevolgen van elke vorm van intimiderend gedrag.

Het opkomen voor je recht is voor veel mensen moeilijk. Organisaties onderkennen dit probleem en stellen iemand aan om dit proces te begeleiden: de vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon ondersteunt de cliënt bij het verbeteren van zijn/haar situatie.